/ /

Pittoresk sommarort med lång historia

Om Åhus

Vandra på kullerstensgatorna, titta in i de mysiga butikerna och njut av den härliga atmosfären. Pittoreska Åhus har en gedigen historia och i den idylliska sommarstaden finns mycket att upptäcka.

Skånska Åhus är beläget vid Hanöbukten och är en gammal stad med anor ända tillbaka till järnåldern. Förr var orten känd för de tre synderna ål, snus och brännvin. Tillverkning av sprit är fortfarande högaktuellt tack vare världskända Absolut Vodka, vars fabrik fortfarande finns kvar i hamnen.

Åhus ingår också den så kallade Ålakusten, en sträcka från Stenshuvud i söder till Åhus i norr som kantas av unika ”ålabodar”. Ett levande kulturminne, även utnämnt till immateriellt kulturarv. Efter Visby, är Åhus den svenska stad som har den bäst bevarade medeltida stadsmuren. I stadskärnan finns även flera byggnader med medeltida anor, bland annat Rådhuset och Sankta Maria Kyrka.

Åhus med sina ca 10 000 invånare är en liten ort som lever upp allra mest på sommaren och det är ingen underdrift att kalla Åhus för ett sommarparadis. Trots sin lilla yta har Åhus en levande stadskärna med mycket liv. Här finns flera mysiga butiker, caféer och restauranger. Även hamnen i Åhus kryllar av liv och här ligger restaurangerna på rad. Vandra längs bryggan, njut av den härliga atmosfären och passa på att unna dig en glass. Åhus är känt för sin goda glass i stora nybakade strutar.

Sommaren är verkligen Åhus bästa tid och runt orten finns flera kritvita stränder. Täppetstranden är ortens populäraste och den silkeslena sanden lockar människor från hela Sverige. Den långa Åhusbryggan som vetter ut från stranden är ett populärt besöksmål som under åren hamnat på en och annan semesterbild. På Täppetstranden hålls varje sommar även välkända Åhus Beachhandboll Festival, Europas största beachhandbollsturnering som årligen lockar tusentals besökare.

I Åhus finns flera kända formgivare och designers. Ortens allra mest välkända varumärke är utan tvekan Absolut Vodka, spritsorten som finns över hela världen tillverkas just här i Åhus. Bland andra varumärken hittas inredningstillverkarna Ateljé Lyktan och Blå Station.

Rum & sviter

Skandinavisk design med hög komfort

Åhus Seaside - Svit

Seaside spa

Inspirerat av naturen

Boka

Inom kort öppnar vi upp möjligheten att boka hotell- och spapaket inför vår öppning sommaren 2022. Men redan nu kan du boka konferens, fest och bröllop inför 2022. Vänligen ring oss på tel. 044-28 93 00 eller maila oss på info@ahusseaside.com.